AB lastik etiketi, her araç için üretilen lastiklere ilişkin olarak güvenlik ilkeleri ve çevresel konularla ilgili detaylar vermekte kullanılmaktadır. Araç lastiklerinin ıslak ve karlı zeminlerdeki yol tutuşu, araçların yakıt verimliliği ve oluşturduğu ses gibi bilgileri harf bazlı olarak vermektedir. Bu veriler “A” en iyi ve “G” en kötü olacak şekilde sıralanmıştır.
Lastiklerde Etiket Nerede Yer Alır?
Bu etiketlerin paketli haldeki satışa sunulan lastiklerin üstünde yer alması gerekmektedir. Bu etiketlerin yer alması, yasalar ile güvence altına alınmıştır. Bu etiketler satıştaki lastiklerin üzerinde yer almadığı taktirde satıcı vasıtasıyla öğrenilebilineceği gibi, web siteleri vasıtasıyla da öğrenilebilmektedir.
Etiketlerde Yer Alan Bazı Veriler
Yakıt Verimliliği : Araç lastikleri neredeyse araçlardaki yakıt tüketimlerinin 1/5’ine kadar etki etmektedir. Bu veriden, yüksek yakıt verimliliğine sahip araç lastiklerinin seçilmesi halinde aynı miktardaki yakıtla çok daha uzun mesafeler katedilebilmektedir. Buradan da bu tasarruf sayesinde, lastiklerin kendi fiyatlarını amorti edebilmektedir. Ayrıca Karbondioksit emisyonu da azalmaktadır.
Araç lastiklerinin yakıt bakımından verimli olmasını sağlayan yönlerini inceleyecek olursak, basit bir mantıkla aracın gideceği yol boyunca daha az enerji harcaması, haliyle de aracın daha az yakıt yakmasını sağlanması demektir.
Sınıflandırılması “A” en yüksek (yeşil renkli), “G” en düşük (kırmızı renkli) anlamını taşımaktadır.
Sınıflandırmaların Anlamları
A ile G arasında bulunan fark, araçların yakıt tüketiminde yüzde 7,5 gibi bir azalmayı ifade edebilmektedir. Bir başka deyişle, “G” sınıfı bir araç lastiği almak yerine “A” sınıfı bir araç lastiği almak, 1000 km’lik bir mesafede 6 lt’den fazla kazanç sağlamaktadır. Günümüzde akaryakıt fiyatının sürekli arttığı da hesaba katılırsa, lastiğin kullanım ömrü boyunca fiyatı amorti edilebilecektir.
Yakıt Verimliliğini Etkileyen Diğer Unsurlar
Düşük Lastik Basıncı : Araç lastiklerinin hava basıncı yeterli olmadığı durumlarda lastiklerin yuvarlanma sırasında karşılaştıkları direnç artmakta, bu da hem yakıt tasarrufu anlamında etki sağlamakta, hem de ıslak zeminlerde araç sürüşü sırasındaki direksiyon hakimiyetini etkilemektedir.
Araç Ağırlığı : Araçların ağırlığı ve şoförlerin sürüş şekli araçların yakıt tasarrufu anlamında büyük etkiler meydana getirebilmektedir. Özellikle yeni model ve tarz araçlarda bulunan Eko modlar ve sürüş teknikleri ile yakıt tüketimleri azaltılabilmektedir.
Islak Zeminde Sürüş Hakimiyeti Sınıflandırması
Etiketlerde yer alan verilere göre, ıslak zemin sürüş hakimiyetleri “A” ile “F” arasında derecelendirilmektedir. “A” en iyi dereceleri tanımlarken, “F” en kötü dereceleri tanımlamaktadır. Araç lastiği sınıflandırmalarında, “D” ve “G” harf sınıfı otomobil için kullanılmamaktadır.
Söz insan sağlığı ve güvenlik olduğunda, birkaç metre bile hayati önem taşıyabilmektedir. Etiket verileri ve lastik testi sonuçlarını baz aldığımızda, duruş mesafesi bakımından ortalama 80 km/h hızla seyir halindeyken “A” ile derecelendirilmiş bir lastik takılı araçla durmak ve “F” ile derecelendirilmiş bir lastik takılı araçla durmak arasında 18 metrelik bir fark vardır. Bu da yaklaşık 3 elektrik direği uzunluğunu ifade etmektedir.
Dış Gürültü : Trafikte meydana gelen araç seslerinin bir kısmı lastiklerden çıkmaktadır. Gürültü derecelendirilmesi iyi olan bir lastiğin alınması halinde, sürüş sırasında dış ortama ses kirliliği daha az verilecektir. Araç lastikleri üzerinde gürültüyü gösteren derecelendirme “desibel” cinsinden yazılmaktadır. Desibel cinsinden değerlerin daha net anlaşılabilmesi için, desibel değerinin yanında hoparlör simgesi de yer almaktadır. Hoparlör simgesinde görülen ses dalgaları ne kadar fazla ise, lastikten çıkabilecek olan gürültü de o kadar fazla olacaktır.
Hoparlör simgesinin yanında yer alan dalgalar cinsinden ifadesi ise,
· 1 dalga, Avrupa sınırı olarak kabul edilen 3 dB altında, “sessiz” olarak kabul edilmektedir.
· 2 dalga, Avrupa sınırı olarak kabul edilen 3 dB civarında, “orta gürültülü” olarak kabul edilmektedir.
· 3 dalga, Avrupa sınırlarının üzerinde, “gürültülü” olarak kabul edilmektedir.
Desibel seviyesi, logaritmik bir ölçüdür. Avrupa sınırı olarak kabul edilen 3 dB seviyesinde bir gürültü artışı, araç gürültüsünü 2 katına çıkaracaktır. Gürültü derecesi düşük bir araç lastiğinin seçimi halinde meydana çıkacak olan gürültü insan kulaklarını zorlayacak cinstendir.
Araç lastiklerinin satışı sırasında etiketlerinde yer alan veriler insan sağlığı, güvenlik, tasarruf ve çevre faktörlerinin tamamını içermektedir. Üreticilerin olduğu kadar tüketicilerin de duyarlı ve dikkatli olması halinde önce kendi çevremizi, ardından tüm çevremizi çok daha yaşanılası bir yer haline getirebiliriz.
Yorumlar