Araç Lastiklerinde Derinlik

Araç Lastiklerinde Derinlik 1

Gelişen teknoloji, insanların alım gücündeki artış, sanayilerin hızlanması ve imkanların artması ile birlikte, günümüz trafiği de iyiden iyiye kalabalıklaşmaya başlamıştır. Günümüzde artık en küçük şehirlerde bile yüzlerce araç hareket etmekte, yaya ve sürücüler bakımından her geçen gün yeni problemler gün yüzüne çıkmaktadır. Trafikte meydana gelebilecek problemlerin ise en büyük kısmı araçlardan kaynaklanmaktadır. Bu yüzden de araçlar düzenli olarak muayeneden geçmektedir. Bu muayenelerin asıl sebebi insan sağlığıdır. Araç sahiplerinin ise yalnızca muayeneden geçme endişesi taşımadan, vicdani olarak bu bakımları yaptırmaları, araçlarının tüm fonksiyonlarının düzen ve düzgün bir şekilde çalıştığından emin olması gerekmektedir.

Araç muayenesi eksik olan veya bakımları yapılmamış araçlar trafikte büyük tehlikeler yaşamakta ve yaşatmaktadır. Yalnızca mal varlığı bakımından değil, aynı zamanda insanların can sağlığı bakımından da istenmeyen sonuçların yaşanmasına neden olabilmektedirler.

Araç lastiklerinde bulunan kanalların derinlikleri belirli kurallar çerçevesinde belirlenmektedir. Bu kanallar araçların yol tutuşu, şoförlerin direksiyon hakimiyeti gibi hayati noktalara direkt olarak etki etmektedirler.

Araç Lastiklerinin Derinliği Nedir?

Araç lastiklerinin kanalımsı yapıları, kullanımları ve dış etmenler nedeniyle zamanla düzleşmektedir. Bu lastiklerin boydan boya bulunan kanallarının derinliklerinin azalması anlamına gelmektedir. Araştırma ve geliştirme şirketleri ile bilirkişi tespitleri sayesinde dünya çapında kanalların derinlikleri belirli standartlarda belirlenmiştir. Bu nedenle de, lastik üreticileri bu standartlara uygun boyut, şekil ve kanal derinliklerinde araç lastikleri üretmek zorundadır. Ancak, araç lastiklerinde yer alan bu derinliklerin azalması durumlarında değiştirilmesi gerekmektedir.

Araç lastiklerinin derinliği 1,6 mm seviyesine indiğinde, araçların yol tutuşu için büyük tehlikeler arz eder. Araç lastiklerinin kanal derinlikleri belirtilen 1,6 mm seviyesinden aşağıya inerse, lastiklerin değiştirilmesi mecburi bir hal alır. Böyle lastiklerin kullanılmaması gerekmektedir. Dört lastikli araçlar için geçerli olan bu kural, dörtten az lastikli araçlarda 1 mm’dir. Bu değerlerin altına inen derinliklerde lastiklerin kullanımı yasaklanmıştır. Araç muayeneleri sırasında bu derinlikler “ağır kusur” olarak gösterilmektedir.

Araç lastiklerinin boyutları, araçların marka, tür, segment, motor hacmi ve yılına göre değişiklik gösterebilmektedir. Her marka için belirli standartlar için yaptığı lastik dizaynları mevcuttur. Bunun yanında araç lastikleri üreticileri için uyulması zorunlu olan kurallar da belirlenmiştir. Örnek vermek gerekirse normal şartlar altında sıfır bir araç lastiğinin derinliği 5-6 mm civarında olmalıdır. Buna karşın yaz lastikleri, kış lastikleri ve dört mevsim lastiklerinin kendine münhasır değerleri ve şekilleri vardır.

Türk Standartlarına Göre Lastik Derinliği

Bu standartlar devlet kurumlarınca belirlenmiştir. Ülkemizde araç muayenelerinden sorumlu kurum olan “Tüvtürk İstasyonları”nda lastik derinlikleri çok büyük önem taşımaktadır. Yasal sınırların altında olan derinlikler “ağır kusur” olarak gösterilmekte ve araçlar muayeneden geçememektedir. Bunun için de araç muayenesine girmeden önce lastik derinliklerinin ölçülmesi gerekmektedir. Normal şartlar altında araç sürücüleri veya sıradan vatandaşların 1.6 mm derinliği ölçmesi beklenemez. Araç lastiklerinin üreticisi olan firmalar da bu sebeple belirli işaretler bırakmaktadır. Genellikle araç lastiklerinin kanalları arasına dik şekilde, üretimi sırasında konulmuş şeritler vardır. Araç lastiklerinin kalınlığı bu seviyeye indiğinde, araç lastiklerinin değiştirilmesinin zamanının geldiği net bir şekilde anlaşılmaktadır.

Bunun yanında, sanayilerde tamircilerden belirli ücretler karşılığında temin edilebilecek lastik derinliklerini ölçen aletler de bulunmaktadır. Bunun yanında, bu imkanlarınız yoksa ve acil bir durumla karşı karşıya kalmışsanız. Yanınızda bulunabilecek 50 kr veya 1 TL değerli madeni paralarla da lastik derinliğini ölçmek mümkündür. Şöyle ki, yazlık lastikler için 50 kr değerindeki madeni para, kışlık lastikler için ise 1 TL’lik madeni paraları kullanarak, lastik kanallarına konulduğunda eğer paraların dış çerçevesinde bulunan renkli kısımlar görünüyorsa, lastiklerin değiştirilmesinin zamanı gelmiş demektir.

Türk standartlarına göre, araç lastiklerinin derinliği 1,6 mm’den aşağıya düşerse, araç muayenelerinden geçemeyecek şekilde ağır hasarlı sayılmaktadır. Araç muayene istasyonlarında ve Tüvtürk internet sitesinde bu değerler belirtilmektedir. Ayrıca belirtmek gerekir ki, muayene sırasında yalnızca diş derinliği baz alınmamaktadır. Aynı zamanda mevsimine uygun olmayan lastikler de muayeneden geçemeyebilmektedir. Buradan da yazın, kış lastiği ile muayeneye giren araçların muayeneden geçemeyebileceği anlaşılmaktadır. Yazlık lastiklerde derinlik sınırı 3 mm olarak geçmekteyken, kışlık lastiklerde ise 4 mm’dir. Bu sebeple de, yazlık lastiklerin kış mevsiminde kullanılması büyük bir hata olacaktır. Böyle bir durumda araçların muayeneden geçmesi imkansız bir hal alacaktır.