Araçlarda Lastik Basıncının Önemi

Araçlarda Lastik Basıncının Önemi 1

Otomobilden motosiklete, bisikletten otobüse varana kadar, ne kadar farklı olurlarsa olsunlar, motorlu ve motorsuz taşıtlarda en önemli öğelerden bir tanesi lastiklerdir. Lastiklerin de işlevlerini yerine getirebilmeleri, aranılan ve ümit edilen sürüş konforu, güvenlik ve ekonominin sağlanması için lastik basınçlarının ideal bir şekilde ayarlanması ve korunması gerekmektedir.

 

Araç lastiklerinin hava basınçlarının doğru ayarlanması halinde yakıt tüketimi, yol tutuşu, sürüş konforu ve hatta araç performansına kadar birçok hususta kazanç sağlanacak, hedeflenen ve amaçlanan sürüş imkanları elde edilebilecektir. Şöyle ki, lastik basınçlarının ideal seviyelerde tutulması durumunda güvenlik, kullanım ömrü ve yakıt kullanımı basımından büyük avantaj ve tasarruflar sağlanabilmektedir. Araç lastiklerinin basınçlarının ideal seviyeden daha az ya da daha fazla olması durumunda istenilen ideal yol tutuşu, lastik ve araç performansı ve lastiklerin dayanıklılığı ile paralel olarak kullanım ömrünü de çok yukarılara çekebilmektedir. Tam aksi bir durum göz önüne alındığında ise, düşük lastik basınçları araçların ideal yol tutuşunu zayıflaştırmakta ve bu da aracın hakimiyetini olumsuz yönde etkilemekte, bu da istenmeyen kazaların yaşanmasına sebep olabilmektedir.

 

Araç lastik basıncının düşük olması durumunda yaşanabilecek olumsuzluklar;

 

  1. Yol Tutuşu ; Araç lastiklerinin basınçlarının idealden az olduğu durumlarda, araçların istenilen yol tutuşu zayıflamaktadır. Bu da sürücülerin araç hakimiyetini sağlamalarında zorluklar yaşatmakta ve hatta bu sebeple kazalar yaşanabilmektedir. Bu yüzden de, düzenli olarak araç lastik basınçlarının kontrol edilmesi gerekmektedir.
  2. Direksiyon Hakimiyeti ; Araç lastiklerinin basınçlarının ideal seviyeden az olması durumunda, sürücülerin zaman zaman direksiyon hakimiyetini sağlama ve aracı istikamette tutma konularında zorlanmalarına sebep olabilmektedir. Bu da sürüş konforu ve özellikle direksiyon hakimiyeti kurma konularında araç sürücülerini zorlamakta ve bazı zamanlarda büyük kazaların bile yaşanmasına sebep olabilmektedir.
  3. Fren Mesafesi ; Araç lastiklerinin basınçlarının ideal seviyelerden az olması durumlarında, lastiklerin yolla temas eden bölgeleri fazla yayvan ve ideal şeklinin dışında yayılma göstereceğinden, araç lastiklerinde bulunan oluk – kanallar görevlerini yeterince yerine getiremeyecek ve bu da yol tutuşunu, haliyle araçlarda fren yapılması halinde fren mesafesini arttıracaktır.
  4. Patlama Riski ; Araç lastiklerinin basınçlarının ideal seviyelerden az olması durumlarında, lastiklerin özellikle yolla temas halinde bulunan bölgeleri şekillerini kaybetmekte ve bu yüzden de hareket halinde iken lastiklerin gereğinden fazla ısınmalarına sebep olabilmektedir. Aşırı ısınan lastiklerde ise patlama riski çok daha yüksek seviyelere ulaşabilmektedir.

Bahsedilen hususların tamamı lastik ömrü kadar insan ömrüne de direkt olarak etki edebilecek etmenlerdir. Çünkü, araç sevki sırasında yaşanabilecek bu problemler sürücülerin kaza yapmalarına ve bu da mal ve canlarına zarar gelmesine etki edebilecek hususlardır. Bu olumsuzlukların önüne geçmek için, ülkemizde hemen her benzin istasyonunda bulunan hava tankları sayesinde araç lastiklerinin basınçları kontrol edilebilir, böylelikle yaşanabilmesi muhtemel sorunların önüne geçmek için bir parça önlemler alınabilir.

 

Araçların Lastiklerinde Hava Basıncının Düşük Olması Neden Tehlike Arz Eder?

 

İster küçük bir araç, ister büyük bir tır olsun; araçlarda kullanılan lastikler belirli standartlarda, belirli amaç, ölçüm, mühendislik hesapları ve şekillerde üretilmişlerdir. Bu şekillerin ve haliyle araç lastiklerinde hedeflenen performansların yakalanabilmesi için, üreticiler ve geliştiricilerin tavsiye ettikleri basınç ve kullanım aralıkları vardır. Tavsiye edilen değerlerin ve değer aralıklarının korunması durumunda lastik kullanım ömrü, yol tutuşu, araç yakıt tüketimi gibi hususların maksimize edilmesi amaçlanmakta, böylelikle hem tüketicilerin konfor ve mutlulukları hem de üretici ve satıcı firmaların olumlu reklamları amaçlanmaktadır. Araç lastiklerinin hava basıncının idealden düşük tutulması ise amaçlanan değerlerin standart dışında kalmasına sebep olmakta, bu da kullanıcıların hem maddi, hem manevi hem de canları bakımından sıkıntı yaşamalarına sebep olabilecektir.

Şöyle ki;

  • Araç lastiklerinin hava basıncının idealden düşük olması halinde, öncelikle araç yükünün lastiklerde istenilenden fazla hissedilmesi ile birlikte patlama riski oluşmasına sebep olabilmektedir.
  • Aynı zamanda fazla esneyen ve zorlanan lastiklerin aşırı ısınma ile birlikte yine patlama riskinin artmasına ve aynı zamanda şekil kayıplarının ortaya çıkabilmesine sebep olabilmektedir. Tüm bu değişiklikler lastiklerin istenilen yol tutuşundan çıkmasına, yol tutuşunun zayıflamasına sebep olabilmektedir.
  • Araç lastiklerinin ideal hava basıncından düşük tutulması halinde, zeminle temas halinde bulunan yüzeyi ideal şeklini kaybetmekte, bu da yol tutuşunu ciddi anlamda yitirmesine, aynı zamanda yol üzerinde kaymalar yaşamasına sebep olabilmektedir.
  • Araç lastiklerinin ideal hava basıncından daha düşük tutularak kullanılması durumunda, aynı zamanda direksiyon hakimiyeti sağlanmaya çalışılırken, istikrarsızlıklar yaşanabilmekte, bu da istenmeyen kazaların yaşanmalarına sebep olabilmektedir.