Otomobillerin en önemli donanımlarından biri olan lastikler, daima sürüş sırasında en fazla yıpranmaya maruz kalan ekipmanlardan biridir. Günümüzde lastik teknolojisi oldukça gelişmiş, eski yıllara oranla daha sağlam bir yapıda üretiliyor olsa da hala önemli ölçüde hasar alabilme durumuyla hepimiz sıkça karşılaşabiliyoruz. Peki lastiğimizin hasar alması durumunda değişim mi yapmalıyız, yoksa tamir mi ettirmeliyiz ? Hasarlı lastiklerimizi nasıl tamir ettirebiliriz ? Şimdi isterseniz kısaca bu sorunun cevabına beraber bir göz atalım.
Hasar görmüş lastik hangi durumlarda tamir edilebilir ?
- Patlak durumdayken kullanılmadıysa
- Hasar lastiğinizin sadece sırt kısmındaysa
- Sırt kısmından aldığı hasara benzer şekilde yanak kısmından hasar almadıysa ( Yanak hasarlarının güvenlik açısından genelde tamir edilmemesi tavsiye edilir )
- Hasarın derinliği yahut delik 6 mm’yi aşmıyorsa
- Lastiğin sırt kısmında yarılma, açılma v.b ciddi hasarlar yoksa
- Yıpranmış, kullanım ömrünü tamamlamak üzere olan bir lastik değilse ( Kullanım ömrünü tamamlamaya yaklaşan lastiklerde diş derinliği azalacaktır, yıpranmalar artmış olacaktır. Yıpranma oranı fazla olan lastiklerde tamir işlemi sürüş güvenliğini riske atacaktır )
- Lastikte darbeden kaynaklı balon oluşma durumu yoksa
İlgili bir lastik tamir merkezine giderek ustanıza gerekli kontrolleri yaptırarak tamir işlemini güvenli şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
Lastiğin patladığı nasıl anlaşılır ?
Öncelikle lastiklerinizin havasını ayda en az 1 kez olmak koşuluyla düzenli olarak, aracınıza binmeden önce her defasında dört lastiğinizin de havasını fiziksel olarak elleriniz veya ayaklarınız aracılığıyla ve göz yordamıyla kontrol etmelisiniz. Lastiklerinizin görünen kısımlarında yabancı bir maddenin olup olmadığına bakmalısınız.
Lastiklerinizden bir veya bir kaçının havası, diğerlerine göre anormal hızla düşüş gösteriyorsa patlamış olma ihtimali kuvvetlidir. Bununla beraber supap sızdırmazlığı, paslanmış jant gibi lastik kaynaklı olmayan sorunlardan dolayı da hava kaybetmesi mümkündür.
Yeni lastik almak mı, hasarlı lastiği tamir ettirmek mi ?
Lastik yanağında veya sırtında 0,64 cm’den büyük delikler varsa, özellikle lastiğin yanak kısmında bir hasar varsa, aldığı hasardan dolayı diş veya kauçuk derinliği 1.6 mm’nin altına inecek şekilde lastikte bir aşınma varsa, zaten kullanım ömrünü doldurmaya yaklaşmışsa lastiğinizi yenilemek size daha güvenli bir sürüş sağlayacaktır.
Lastik tamir yöntemleri nelerdir ?
- Fitil yöntemi : Bu yöntemde lastiğin çıkarılmasına gerek duyulmadan lastiğe saplanan yabancı cisim çıkarılır. Cismin açtığı boşluğa iğne yardımıyla fitil yerleştirilir ve bu bölüme yapıştırıcı uygulanır. Fitilin dışarıda kalan, artan kısmı ise kesilerek atılır. Çok hafif hasarlarda uygulanması kolay bir yöntem olsa da lastik üreticileri tarafından sürüş güvenliği açısından pek tavsiye edilmez.
- Yama yöntemi : Bu yöntemde lastik janttan ayrılır ve patlamaya sebep olan cisim lastikten çıkarılır. Hasar alan bölgeye sırasıyla tıraşlama ve zımparalama yapıldıktan sonra yama işlemi gerçekleştirilir. Yama işleminin uygulanan bölgeye iyice yapışması ve kuruması için bir süre beklendikten sonra lastik janta takılır ve doğru hava basıncıyla lastik şişirilir. En çok tercih edilen yöntemlerden biri olmakla birlikte fitil yöntemine göre daha güvenli bir tamir şeklidir.
- Şambrel tamiri yöntemi : Şambrel, lastiğin iç kısmında kalan, iç lastik dediğimiz bölgedir. Şambrelli lastikler için uygulanan hemen hemen tek tamir yöntemi diyebiliriz. İç lastik dışarı çıkarılarak yama yönteminde olduğu gibi hasar alan bölgeye yama işlemi gerçekleştirilir.
Unutulmamalıdır ki lastiklerimiz, sürüş esnasında bizi hayatta tutan en önemli ekipmanlardan biridir. Herhangi bir hasar durumunda maddi gücünüz varsa içinizin rahat etmesi ve aklınız takılmadan sürüş gerçekleştirebilmek için bile lastiklerinizi yenisiyle değiştirebilirsiniz. Sevdiklerinizle güvenli sürüşler dileriz.
Yanak kısmından balon yapmış bir lastik tamir edilebilir mi? Lastikler 2 yıllık, sadece birini değiştirsem mantıklı olur mu?