Otomobiller günümüzde artık her kesimden insanın ihtiyacı olan ve günlük kullanım gerekliliği her geçen gün daha da artan bir ürün haline gelmiştir.
Araçların kullanıldığı süreler boyunca yerle temasını sağlayan ise şüphemiz lastiklerdir. Kimi zaman yüksek hızlara çıktığımız veya bozuk yollarda seyir ettiğimiz, kimi zaman ise kar, buz, sıcak gibi değişik hava koşullarında ilerlediğimiz anlar boyunca lastikler bir elimiz veya bir kartpostal büyüklüğünde alan kaplayacak şekilde yere temas ediyorlar. Yol üzerinde yaşadığımız her şey sadece bu sınırlı, küçük alan üzerinde olup bitiyor.
Peki bu hayret verici durumu bize yaşatan lastikler nasıl üretiliyor ? Hangi parçalardan oluşuyor ? Hangi aşamalardan geçiyor ve nasıl test ediliyor ? Şimdi gelin isterseniz ana hatlarıyla bu sürece beraber bakalım.
Lastiğin Parçaları Nelerdir ?
- Kat : Lastiğin iç iskeleti olarak adlandırılan, kauçuk kaplı kumaş dokumasından oluşan katmanlara verilen isimdir.
- Kuşak : Kauçuk kaplı örülmüş çelik tellerden oluşan ve lastiğin bütününü saran çelik kuşaklara denir.
- Omuz : Lastiğin sırt kısmının yanak ile birleştiği küçük eğri kenara verilen isimdir. Bir lastiğin yol tutuş performansını belirlemede bu küçük eğri kenar büyük rol oynar.
- Oluklar ve Kanallar : Sırt kısmında ki bloklar arasında yer alan derin oluklar su, çamur ve kar tahliyesini sağlar. Lastik dişleri üzerinde ki küçük kılcal çizikler / kanallar ise ekstra kavrama sağlar.
- Topuk / Damak : Kauçuk kaplı yüksek dayanımlı örgülü çelik tellerden üretilir. Jant ile lastik arasında hava geçirmez bir yalıtım oluşmasını sağlar.
- Sırt : Lastiğin yol ile temas ettiği kauçuk bölgeye denir. Yol üzerinde olup biten her şeyin gerçekleştiği bölgedir. Bu bölgenin özelliği bir lastiğin tüm performansını belirler.
- Yanak : Damak bölgesinden sırt kısmına ulaşan alana denir. Kısacası lastik hakkında aldığınız tüm bilgilerin ( üretim tarihi, marka, model, amblem, ebat bilgisi v.s ) yazılı olduğu kısma verilen isimdir.
- Diş / Profil : Lastiğin orta kısmına verilen isimdir. Bir lastiğin orta kısmı en zayıf bölgesidir. Bu sebeple lastiğin merkezi boyunca takviye amaçlı bir diş bulunur.
Lastik Üretim Aşamaları Nelerdir ?
- Karışım : Lastiğin kauçuğunda bir çok sayıda karışım bulunur. Bu malzemeler büyük makinelerin içinde tamamen karıştırılarak sakıza benzeyen bir bileşim elde edilir.
- Ezme : Kauçuk soğutulduktan sonra şeritler halinde kesilir. Başka bir tür kauçukla kaplanmak üzere diğer bileşenler hazırlanır.
- Yapım : Bir makine yardımıyla lastiğin parçaları ( kat, kuşak, omuz v.b ) birleştirilir. Artık zihnimizde lastik deyince şekillenen cisim bu aşamada daha fazla gün yüzüne çıkmaktadır.
- Pişirme : Lastik pişirme makinesinde yüksek sıcaklıklara maruz bırakılarak kükürt ve benzeri kimyasal ile daha da sertleştirilip dayanıklı hale getirilir. Lastiğin tüm parçaları bir araya sıkıştırılır, önceden kalıplara çizilmiş lastik sırt deseni kauçuğa verilir ve yanak işaretleri dahil son şekil verilmiş olur.
- Kontrol : Lastikler çeşitli yol ve zemin şartları simüle edilecek şekilde denenir. Dayanıklılık, güvenlik için bir nevi çeşitli işkencelerden geçirilir. Lazer ışınları yardımıyla hatlarda ki lastikler kalite kontrol ortamına sokulur.
Bir lastiğin hangi üretim aşamalarından geçtiğini ve nasıl test edildiğini daha detaylı öğrenmek istiyorsanız videoya göz atmayı deneyebilirsiniz. Keyifli seyirler.
Yorumlar