”Otomobilime doğru lastik seçimini nasıl yapabilirim? Otomobilimdeki lastiklerden memnun değilim ama nasıl seçim yapabileceğimi bilmiyorum…” Gibi sorular hep aklınızda bir yerde duruyor ise ; bu rehber yazıdaki tavsiterler size yardımcı olmaya hazır.
1-) Otomobilinizin ve Sizin Beklentileriniz:
Doğru lastik arayışına çıkmadan önce lastik ölçülerinizin otomobil üreticiniz tarafından önerilen ölçülerle eşleşmesi gerekiyor.
Otomobil üreticileri, önerdikleri lastik ölçülerini otomobilinizde kolaylıkla bulabileceğiniz yerlerde tutarlar. Örneğin: Sürücü mahali kapı içinde veya yakıt depo kapağınızın içinde arabanız için üretici tarafından önerilen lastik ölçülerini görebilirsiniz. Otomobilinizde göremediyseniz kullanıcı el kitabı rehberinde önerilen ölçüleri rahatlıkla bulabilirsiniz.
Sonrasında ise cevap vermemiz gereken 4 soru olacak: Sürüş tarzınız,En çok sürüş gerçekleştirdiğiniz güzergah yolu tipi,Bölgenizdeki iklim koşulları,otomobilinizi azami kaç km/s de kullandığınız sorularına cevaplarınız olacak.
instagram: @hangilastik
2-) Otoyolları sıkça kullanıyor musunuz? Yılda 30 bin kilometreden fazla yol mu katediyorsunuz?
Premium bir otomobilin direksiyonundaysanız eğer; lastiklerinizin uzun seyahatlerinizde size konfor ve yüksek kullanım ömrü sunmalıdır.
Sportif bir otomobilin direksiyonundaysanız eğer; direksiyon tepkisini daha da keskin hale getirecek, her şartta sizi üzmeyecek performansa sahip lastik tercih etmelisiniz.
Ekonomik bir sürüş karakteri sergiliyorsanız lastik seçiminizde daha az sürtünme ve daha uzun kullanım menziline sahip lastik seçmelisiniz.
3-)Genellikle Şehir İçi Kullanıyorum Diyorsanız:
Şehir içinde ; otomobilinizi park ederken lastiğinizin kenarlarını kaldırımlara sürtme ihtimalleri, ani hızlanan ani yavaşlayan trafik koşulları ve kötü fizikteki yollarda otomobilinizle seyahat ediyorsunuz demektir. Bu koşullara en uygun lastikler; Dayanıklı, Kuru ve Islak zeminde fren mesafesi iyi olan lastik seçimleriniz ön plana çıkmalıdır.
4-)Islak, Sık Yağış Alan ve Buzlu Yollarda Mı Otomobilinizi Kullanıyorsunuz?
Sık sık yollarında göllenme olan, sıcaklığın sıfırın altını bir yerde yaşıyorsanız eğer: Islak fren mesafesi iyi olan dört mevsim veya kışlık lastik seçmelisiniz. Dört mevsim ve kışlık lastiklerinizin diş derinliği ve suyu tahliye yetenekleri çok daha yüksek olacağı için ihtiyacınız olacak su-kar-çamur tahliye hızı normal bir yaz lastiğinden daha iyi olacaktır.
5-) Yaşadığınız Yerde Ortalama Sıcaklık 7 Derecenin Altına İniyor mu?
Cevabınız evet ise halk arasında kar lastiği denilen, kışlık lastiklerin kullanımı zaruri hal alan bir yerde yaşıyorsunuz demektir. Yaz lastiklerinin optimum kullanım sıcaklıkları vardır.Sıcaklıkların 7 derece altını gördüğü yerlerde artık yaz lastiği görevini yerine getiremez.Bu yüzden görevini yapabilecek olan kışlık lastiklere geçiş doğru olacaktır.
6-) Genellikle Ilıman İklime Sahip Yerlerde Sürüş Gerçekleştiriyorsanız
Kışın sıcaklıkların 5 derece altına düşmediği 35 derece üstüne çıkmadığı iklimlerde sizin için ekonomik çözüm olarak önerimiz dört mevsim lastikler olacaktır. Ancak unutulmamalıdır ki dört mevsim lastikler 35 derece üstü sıcaklıklarda yaz lastikleri kadar etkileyici bir performans gösteremeyecek ; 5 derecenin altında ise kış lastikleri kadar etkili bir yol tutuşu olmayacaktır.
7-) Sık Sık Ağır Yük mü Taşıyorsunuz?
Ağır yük taşıyorsanız veya karavan/römorklu taşıt kullanıyorsanız; lastikleriniz için dikkat etmeniz gereken parametre yük taşıma kapasitesi oluyor. Lastiklerin yük taşıma kapasitesinin arttırılması için lastiklerin yanakları takviyelendirilmiş olmalıdır.Eğer lastiğin yük taşıma kapasitesi üzerinde bir ağırlıkla lastikler yüklenirse; virajlarda lastiğiniz dayanımını kaybedip patlama riski oluşturabilir.Böyle bir durumda sürüş güvenliğiniz ani bir şekilde değişecek ve hayati sonuçlara yol açabilecektir.Bu riskleri göze almamak için mutlaka yük indeksine bakılmalıdır. ”Lastiğimde yük indeksi nerede yazar?” diyorsanız linkteki yazımıza göz atabilirsiniz. https://hangilastik.com/araba-lastiklerinin-uzerindeki-rakam-ve-harflerin-anlamlari-79/
instagram: @hangilastik
8 ) Otomobilinizi Düzenli Olarak Arazi Ortamında Mı Kullanıyorsunuz?
Zorlayıcı arazileri aştığınız off-road bir sürüş çerçevesinde çamurlu ve kumlu zeminlerden, çakıllı yollardan geçen bir 4×4’e sahipseniz aracınızın fazla toprağı daha kolay tahliye edebilecek sert karakterli ve dirençli özel üretim 4×4 lastiklere ihtiyacı vardır. Ayrıca o çok keskin kayalardan geçerken lastiğinizin sizi yolda bırakmaması ve o zor şartlara sahip rotalarda maksimum tutunma sağlaması gerekiyor.Bu yüzden lastiğinizde; Dayanıklılık, hareket kabiliyeti ve büyük dişlere ihtiyacınız vardır.
9-) Pist Odaklı Kullanım İstiyorsanız
Yüksek hızlara çıkıp ani frenlerle virajlara girmek istiyorsanız; Kısa fren mesafesine sahip,tutunma ve sürüş hissiyatı iyi olan bir lastik seçmelisiniz. Bu kriterlere uygun olmayan lastiklerle otomobiliniz daha az yol tutarak performans kaybı yaşayacak ve ayrıca lastik ömrünüz de beklenenden kısa olacaktır.
Hangi Lastik ailesi olarak yukarıdaki kurallara uyularak seçeceğiniz lastiklerinizle mutlu ve güvenli sürüşler dileriz.
When will the tire not skid on ice be invented