Lastikler ve jantlar, otomobilin yere en fazla temas eden kısımları olarak ; yağmur, kar, çamur gibi her türlü dış etmenden ilk olarak etkilenir.
Ayrıca ısı ve yüzeye yapışan balata tozları sebebiyle fazlaca kirlenir. Lastik ve jant temizliğindeki dikkat edilecek husus ise kullanılacak malzemedir.
Görsel kaygılarla yapılan yanlış uygulamalar veya uygulama esnasında kullanılan yanlış kimyasallar lastiğinize uzun vadede çeşitli zararlar verebilir. Lastiğin kimyasına baktığımızda kabaca ; farklı kauçuk türleri, dolgu malzemesi, tekstil bileşenleri ve çelik kuşakların olduğunu görüyoruz.
Lastik deyip geçtiğimiz şeyin otomobili yola bağlayan en önemli yapı taşı olduğunu unutmamamız gerekiyor. Uzun ömürlü ve sağlıklı bir lastik ömrü için lastiğin ; rutubet, asit, petrol, yağ ve gres gibi kimyasal maddelerden uzak tutulması gereklidir. Ayrıca lastiği temizlerken arap sabunu, cila, deterjan ve petrol türevi maddeler içeren kimyasallar kullanmamak gerekir.
Lastik temizliği için yapılacak en doğru yol tamamen lastik özelinde üretilen ürünleri kullanmak olacaktır. Yapılan yanlış uygulamalar uzun vadede lastiğin formunu bozacak veya lastik uzerinde çeşitli çatlamalara sebep olacaktır. Ayrıca jant temizliğinde kullanılacak ürünlerin içeriği de büyük önem taşımaktadır. Ph derecesi düşük asidik demir tozu temizleyiciler etkili sonuç verse dahi agresif temizleyicilerdir. Sürekli kullanımda jant ve lastiğe ciddi zararlar verirler.
Jant ve lastik temizliğinde izlenecek en doğru yol tamamen lastik ve jant özelinde üretilen ürünleri kullanmak olacaktır.
Yorumlar