Çağımızda hemen her üründe yenilikler ve teknoloji büyük bir hızla ilerlemektedir. Artık her ürün ve mamul eşit ya da çok yakın standartlarda üretilebiliyor. Bu yüzden de firmalar artık bir adım öne geçmek için ufak detaylara önem vermeye başladılar. Bunun başında da tasarruf gelmektedir. Özellikle dünyamızdaki kaynakların günden güne hızla tükendiğinin açıklanması ile birlikte tasarruflu ürünler her şeyden daha büyük bir öneme sahip olmaya başladı. Bu yüzden de artık tüketiciler yalnızca araç lastiklerinin marka ve sınıfına bakmamakta, aynı elektronik ürünler gibi tasarruf sınıflarına da bakmaktadırlar. Ülkemizde milyonlarla ölçülen sayılarda araç lastiklerinin satışı bulunmaktadır. Özellikle %2,5 ile %20 arasında yakıt tasarruflarının sağlandığı, günden güne dünyadaki petrol rezervlerinin de tükendiği düşünüldüğünde bu rakamlar daha da değerli olmaktadır.
Çağımızda özellikle kurum ve derneklerin düzenlemiş olduğu sosyal duyarlılık projeleri ile birlikte, tüketicilerde tüketim ve tasarruf konusunda büyük gelişmeler yaşanmaktadır. Bulaşıklarda kullanılan sudan, beyaz eşyaların harcadıkları elektrik miktarına kadar pek çok alanda çevre dostu, tasarruf sağlayan ürünler büyük revaçtadır. Beyaz eşyalardan araç lastiklerine kadar hemen her üründe artık etiketler mevcuttur. Etiketlerde çevre dostu, yakıt tasarrufu, sessiz çalışma gibi birçok özellik sıralanmaktadır.
Araç lastiklerinde yer alan etiketlerde ise, lastiklerin yakıt tasarrufu, yol tutuşu, çıkardığı ses gibi nitelikleri etiketlerde yer almaktadır. Bu artık bir zorunluluk haline gelmektedir. Böylelikle tüketicilerin tasarruf ürünü lastikleri alarak kullanmasını ve böylelikle doğaya faydalı olmayı desteklemiş olmaktadır. Özellikle son yıllarda üretilmekte olan araç lastikleri çok yüksek oranlarda yakıt tasarrufu sağlamaktadır. Binek arabalarda %20, ağır taşıtlarda %35’e varan oranlarda yakıt tasarrufu sağlamaktadır. Ortalama bir araç sürücüsünün yılda 20.000 km yaptığı varsayımı üzerinden hesap yapılacak olursa, %20 tasarrufla 4.000 km’lik bir yakıt tasarrufu sağlanabilecektir. Daha fazla hesap yapılacak olursa, kullanım süresi içerisinde yakıt tasarrufu sayesinde araç lastikleri kendini amorti edebilecek dereceye gelmektedir.
Etiketlerde yer alan bilgiler yüzde şeklinde değil, ağır taşıt lastikleri için “A”’dan “F”’ye kadar simgelerle, otomobil ve hafif araçlarda ise “A”’dan “G”ye kadar simgelerle ifade edilmektedir. “A” en iyi dereceleri, “F” veya “G” ise en kötü dereceleri ifade etmektedir.
Yakıt Tasarrufu İçin Lastik Tüyoları
Mühendislik verilerine göre, araçların kullanmakta olduğu lastikler, araç yakıtının yaklaşık olarak %20’lik kısmının tüketilmesine sebep olmaktadır. Bu yüzden de araç lastiklerinin korunması, dizaynı gibi işlemler yol tutuşu, güvenli fren mesafesi gibi avantajlar sunarken, aynı zamanda yakıt tasarrufu da sağlamaktadır. Aksi taktirde gerekli özen ve korunma sağlanmazsa, yakıt tasarrufu sağlanmadığı gibi tam tersine yol tutuşu, sürüş konforu, fren mesafesi ve özellikle yakıt kullanımında artışa sebep olacaktır.
Her ne kadar daha bilinçli bir tüketici toplumu haline gelmiş isek de, tüketici olarak araç lastiklerinin bakım ve saklanması konusunda çok az bir kesimin yeterli bilgisi bulunmaktadır. Bunun dışında kalan kesim, genellikle kendi kişisel tecrübeleri ve kulaktan dolma duyumları üzerine bilgi birikimi sahibi olan kişilerdir.
Araç lastikleri vasıtasıyla yapılabilecek yakıt tasarruflarını sıralamak gerekirse;
Araç Lastikleri Isısı ; Araç lastiklerinin normalden fazla ısınması araç için iyi bir şey değildir. Isınan lastikler yol tutuşunda zayıflama, titreme, fren mesafesinin artması gibi dezavantajlara yol açarken, aynı zamanda araçların yakıt tüketimlerini de olumsuz anlamda etkilemektedir.
Mevsimlere Göre Araç Lastikleri Kullanımı ; Mevsimlere bakılarak lastiklerin değiştirilmesi hemen her anlamda doğru bir tercih ve karardır. Çünkü, örnek vermek gerekirse yaz aylarında, kış lastiklerinin kullanılması hem performans anlamında hem de yakıt anlamında olumsuz etkiler taşıyacaktır. Çünkü mevsimine uygun araç lastiklerinin kullanılması araç performansı ve sürüş konforu kadar yakıt tüketimini de direkt olarak etkilemektedir.
Lastik Ömrü ; Araç lastiklerinin yıpranması ve aşınması durumlarında, araçların yol tutuşundan, sürüş konforuna ve performansına kadar kayıplar yaşanır. Sürücülerin farkında olarak veya olmayarak performansa dönüş yapmak istemesi durumunda ise yakıt tüketimi doğru orantılı olarak artacaktır. Lastik ömrünün 10 yıl olduğu ve 10 yılı geçen araç lastiklerinin değiştirilmesi uzmanlar tarafından şiddetle tavsiye edilmektedir.
Ani Hızlanma ve Yavaşlama ; Araç konusunda uzmanlar ve eğitmenler yüksek devirde araç kullanmanın yakıt tüketimini ciddi anlamda arttıracağını söylemektedir. En uygunu aracın, yolun ve mevsim şartlarının size sunduğu en uygun hız ve vitesle yolculuk etmektir.
Lastik Hava Basıncı ; Araç lastiklerinin hava basıncı yakıt tüketimini de direkt olarak etkilemektedir. Araç lastiklerindeki hava direncinin düşmesi ile birlikte, lastiklerin direnci artmakta, meydana gelen enerji kaybının kapatılması için ise motor daha fazla çalışmakta ve böylelikle daha fazla enerji üretmektedir. Bu sebeple de yakıt tüketiminin artmasına sebep olmaktadır. Bu yüzden mühendis ve üreticilerin tavsiye ettikleri basınç aralıklarında araç lastiklerinin basıncının tutulması halinde hemen hemen %30 oranında yakıt tasarrufu sağlanabilecektir.
Yorumlar