Lastiklerin Hava Kaybetmesinin Nedenleri

Lastiklerin Hava Kaybetmesinin Nedenleri 1

Her araç sahibi, aracının lastiklerinde hava azalmasını yaşamıştır. Bu hava kayıpları çeşitli nedenlerden dolayı oluşmaktadır. Lastik veya jantların yeni veya eski olduğuna bakılmaksızın bazı durumların yaşanması halinde lastik içinde yer alan hava kaçması muhtemel bir hale gelmektedir.

Araç lastiklerinin doğru basınç miktarında hava ile doldurulması, araçların doğru çalışmasına, sürücülerin seyir halinde optimum sürüş zevkini almasını sağlamaktadır. Araç lastiklerinde aşırı basınç kaybının önüne geçilebilmek için jantın dikkatli temizlenerek montajının yapılması gerekmektedir. Montaj sırasında, uygun montaj macunları kullanılmalı, ayrıca lastiklerin değiştirilmesi sırasında lastiklerde yer alan sibopların da değiştirilmesi gerekmektedir.

Aracınızın lastiğinde, aydan aya 0.2 bar civarında bir basınç kaybı var ise, lastik ya da jantta birtakım problemler olmuş olabilir. Böyle durumlarda uzman ve işinin ehli kişilerin kontrol ederek duruma müdahale etmesi daha uygun olacaktır.

Araç Lastik Basıncı Sürekli Düşüyorsa

Araç lastiklerine doldurulan havanın 1-2 gün gibi kısa bir sürede azalması durumunda problemin birden fazla nedeni olabilir. Bunun iyi tespit edilmesi, takip edilmesi ve tamir ettirilmesi gerekmektedir. Tamir ettirilecek bir durum da yoksa ortada gerekirse yeni lastik veya jant almaya kadar uzanabilen problemler silsilesi yaşanabilecektir.

 

Araç Lastik Basıncı Düşme Nedenleri

  • Araç lastiklerinde bulunan lastik sibobundan hava kaçması muhtemeldir. Genellikle tekerleklerin sibop kapakları tükürük ile ıslatılarak takılır ve böylelikle hava kaçağı var mıdır yok mudur ortaya çıkacaktır.
  • Araçtaki lastiklerin bağlandığı jantlarda uyumsuzluk, eskime, oksitlenme gibi sebepler ortaya çıkabilmektedir. Bu durumlarda bir lastikçiye giderek profesyonel yardım talep edebilirsiniz.
  • Araç jantının dış bir darbe sonucu eğilmesi gibi bir durumda, jant ile lastik arasından hava kaçması oluşabilecek bir durumdur. Böyle bir durumda bir tamirci ya da lastikçiye giderek yardım talep edebilirsiniz.
  • Araç lastiğine saplanan bir çivi, bir vida, cam parçası gibi ufak nesneler araç lastiğine saplanmış olabilir. Böyle durumlarda araç lastiklerinde hava çok yavaş bir şekilde kaybolmaktadır. Böyle bir durumda yeterli bilgi birikimi, tecrübe ve beceriye sahipseniz eğer, o lastikleri değiştirebilirsiniz. Buna karşın tamirci ya da işinin uzmanı bir kişiye devrinin tamamen bırakılması tavsiye edilmektedir.

 

Aşağıda sıraladıklarımız lastiğin inmesine sebep olabilir:

  1. Araç lastikleri zaman içerisinde, içerisindeki havayı kaybetmeye başlarlar. Bu da uzun süreler içerisinde gayet ormal bir durumdur. Bir an önce lastiklerinin takılarak ve havalarının yeniden doldurulması ile birlikte kontrollü kullanışlara başlanmalıdır.
  2. Araç lastiklerinin takılı olduğu jantlar hasar almış olabilmektedir. Bunun yanında jant kenarlarında eğilip bükülen alanlar, çatlaklar ve pas da belirttiğim özellikleri lastiklerin hava kaçırmasına sebep olacaktır. Bu hasar neticesinde de lastikle jantların birleşim noktalarında bir miktar havanın kaçmasına neden olabilmektedir.
  3. Lastiklerde takılı bulunan sibop ya da sibop sapı nedeniyle lastiklerden kaçak yaşanabilmektedir. Bu noktaların el ve tükürük yordamı ile kontrolü kolaydır. Bunun yanında lastik satıcılarına giderek belirli bir ücret karşılığında da kontroller gerçekleştirmesine yardımcı olabilir. Lastiklerin hava basıncı araç sürüş konforu ve güvenlik gibi hususlarda hayati önem taşımaktadır. İhmal edilmemelidir.
  4. Araç lastiklerinin bağlandığı jant üzerinde yanlış yerleştirilen bir sibop sapı da, lastiklerin hava kaçırmasına neden olabilmektedir. Bireysel olarak veya profesyonellerden yardım alarak da basit bir şekilde çözebileceğiniz bir problem olma ihtimali yüksektir.
  5. Jantların araca bağlanması sırasında bijonların fazla sıkılması durumlarında, hava basınç sensörü zarar görmüş olabilmektedir. Lastik basınçlarının doğru olduğu konusunda kendinizden emin olmanız durumunda, aracın basınç sensörünün de arızalanmış olabileceği ihtimalini göz önünde tutmak gerekmektedir. Böyle bir durumda yetkili bir servise gitmek daha akıllıca olacaktır.
  6. Araç lastiklerinin monte edildiği jantlarda zarar görmüş iç yalıtım, mikra çatlak ve astar gibi kısımlar hava kaçmasına neden olabilmektedir.
  7. Araç lastiklerinin iskeletinde yer alan çelik tel kısımda meydana gelebilecek bir hasar veya arıza da hava kaçmasına neden olabilecek bir sıkıntı ortaya çıkarabilmektedir. Bunun yanında lastikleri söküp takılırken jant kenarlarının kirlenmesi veya temizlenmemesi de bir takım problemleri beraberinde getirebilmektedir.
  8. Kaş mevsiminin gelmesi ile birlikte sıcaklıklardaki düşüşle birlikte, bir miktar hava kaybına neden olabilecektir. Bu gayet sıradan bir durumdur. Yalnızca bir benzinliğe giderek hava basmanız yeterli olacaktır.
  9. Araç lastiklerini üzerinde yer alan küçük ve hatta mikrobik sayılabilecek delik ve kesikler kısa zamanda büyük hava kayıplarına yol açmamaktadır. Doğru lastik ve lastik basınçları yakıt ekonomisinden sürüş konforuna kadar pek çok etmene direkt etki etmektedir.