Seyir Halindeyken Lastik Patladığında Ne Yapmalıyız ?

Seyir Halindeyken Lastik Patladığında Ne Yapmalıyız ? 1

Otomobilimizin en önemli taşıyıcı ekipmanlarından biri olan lastikler, sürüş sırasında bizi güvende tutmak yerine tehlikeye atabilecek bir dizi sorunlarla karşılaşabiliyorlar. Özellikle düzenli olarak kontrol edilmediklerinde, kullanım kriterleri konusunda hassas davranılmadığında risk daha yüksek olabiliyor. Bununla beraber lastiklerin bakımı ve kontrolleri, uygun aralıklarla değişimleri düzenli olarak yapılsa da dış etkenlerden kaynaklı hasar alma ihtimali her zaman vardır. Peki seyir halinde lastik patladığında ne yapmalıyız ?

Seyir Halindeyken Lastik Patladığında Ne Yapmalıyız ? 2
  • Öncelikle en önemli kural panik yapmamak ve sakin kalmaktır. Panik, doğru düşünmeyi engelleyip ani frene basmak, patlayan lastiğin çektiği yöne doğru direksiyonu kırmak gibi yapılmaması gereken eylemlerde bulunmanıza sebebiyet verebilir. Bu durumda dörtlü ikaz lambasını yakarak trafikte ki unsurları uyarmanız gerekir. Fren basıncı ani değil, kontrollü şekilde yavaşça arttırılarak güvenli alana doğru yönelmeye çalışılmalıdır.
  • Ön tekerleklerden biri patlarsa araç, patlayan tekerleğin bulunduğu yöne doğru çekme yapacaktır. Bu durumda direksiyonu sıkıca tutun, kontrol altına alın ve çekme yapan yönün tam tersine doğru hareket ederek aracı sabit tutmaya çalışın. Arka tekerleklerin patlaması durumunda yine direksiyonu sıkıcı tutup kontrollü şekilde aracı sabit tutmaya, yavaş hareketlerle fren yapmaya ve güvenli bölgeye doğru aracı çekmeye çalışın.
  • Hızınız yüksekse frenlemeyi tekrardan yavaş ve kontrollü yaparak uygun düşük hızlara gelindiğinde daha çabuk güvenli bölgeye geçebilmek için vites küçültün.

Güvenli bölgeye ulaştığınızda dörtlü ikaz lambasının yanmaya devam ettiğinden emin olun. Aracınızın motorunu durdurup el frenini çekerek araçtan inin.

Yedek lastik montajından önce araçların bagajında bulunan ikaz levhasını alıp arkanızdan gelenleri uyarabileceğiniz doğru uzaklığa ve açıya yerleştirin. Ardından yedek lastik montajını tamamlayın. Aracınızda bulunan yedek lastiğiniz tam boy değil de ince yedek lastik ise 80 kmh hızı geçmemeye özen gösterin.

Hasarlı lastiğin tamir ve kontrol işlemi için yetkili bir lastik servisine uğrayabilirsiniz. Hasarlı lastiklerin hangi durumlarda tamir edilebileceğini öğrenmek için içeriğimize bir göz atmak isteyebilirsiniz.