Popülerliğini gün geçtikçe arttıran SUV tipi araçlar, her kesimden tüketicinin tercih ettiği modeller olmaya devam ediyor. Yerden yüksek yapıları, çoğunlukla sahip oldukları işlevsel iç hacimleri, otoyol ve belli oranda arazi kullanımına da yatkın olmalarından dolayı bir çok tüketici bu araçlara ihtiyaç duyabiliyor. Peki hemen hemen her yol şartında ihtiyacımıza optimum düzeyde karşılık vermesi beklenen SUV araçlarımıza uygun lastiği nasıl seçmeliyiz ? Şimdi dilerseniz bu konuya kısaca değinelim.
SUV tipi araçlar için ihtiyaca yönelik lastikleri 3 ayrı başlık altında kategorilendirebiliriz. Bunlar; arazi, yol ve karma şeklindedir.
1 – Arazi Lastikleri
M/T etiketine sahip olan bu lastikler her türlü engebeli yollarda, zorlu yol dışı koşullarda size güvenli sürüş sunabilecek lastiklerdir. Bir çok arazi şartına uyum ve zorlu ilerleyişlerde alabilecekleri sert darbelere karşı direnç gösterebilmeleri bu lastikleri arazi kullanımına uygun kılıyor. Yoğun arazi kullanımında 4×4 tahrik sistemi oldukça ihtiyaç duyulan bir özellik olduğundan M/T tipi lastikler genellikle 4×4 araçlar için daha uygun seçim olacaktır. Bu lastiklerin özellikleri aşağıdaki gibi sıralanabilir.
- Darbelere ve zorlu sürüşlere karşı güçlendirilmiş sırt ve yanak yapısı
- Zorlu koşullarda zemine daha rahat tutunabilmesi için derin diş yapısı ( 13-17 mm arası )
- Geniş sırtları ve fazla oranda çentik kullanımı ( çentik oranı lastiğin yaklaşık %50’si kadar )
4×4 tahrik sistemine sahip araç kullanıcıları için sert arazi koşullarına yahut orta seviye off road sürüşlerine uygun olan bu lastikler, otoyol sürüşlerinde hızlandıkça lastik gürültüsünün artması, daha zayıf yol tutuş, daha uzun fren mesafesi gibi dezavantajlara sahiptir.
2 – Yol Lastikleri
H/T etiketine sahip bu lastikler şehir kullanımına yönelik araçlar için tasarlanmıştır. 4×4 ve 4×2 tahrik sistemine sahip araçlarda kullanılabilir. Binek otomobillerde kullanılan lastiklerde olduğu gibi konfor, yol tutuş, kullanım ömrü, fren mesafesi gibi kriterleri daha iyi sunması hedeflenerek üretilirler. Yuvarlanma dirençleri arazi ve karma kullanıma uygun lastiklere göre daha iyi seviyededir. Daha yüksek hızlara uygundur, yakıt tüketimleri ise daha düşüktür. Kısacası binek otomobillerde kullanılan lastiklerde sunulan her türlü işleve sahip olması beklenen lastik tipidir.
3 – Karma Lastikler
A/T etiketine sahip bu lastikler hem asfaltta hem arazide asgari düzeyde güvenli sürüşü sağlamaya yönelik üretilen çok amaçlı lastiklerdir. Gevşek, çakıllı ve kaygan zeminlerde yeterli sürüş kabiliyetinin yanında kuru ve ıslak zeminli asfaltta da olabildiğince iyi ilerleme yeteneğine sahip olması beklenir. Başlangıç seviyesi off road kullanıcıları için de oldukça popüler bir konumda olan A/T tipi lastikler ne tam arazi ne tam asfalt lastiğidir. M/T lastiklere benzer diş ve desen yapıları olmasına rağmen asfalt üzerinde titreşim ve ses yapmazlar. Yol tutuş ve fren mesafesi gibi konularda da yeterli yeteneğe sahiptirler.
M+S etiketi
Kışın sert geçtiği, kar ve buzun fazla olduğu koşullarda güvenli ilerleyebilme yeteneğine sahip lastiklerde bulunan, çamur ve kar etiketi olarak da adlandırılan bu özellikte ki lastikler çoğunlukla ağır arazi ve off road sürüşleri yapanların kullandığı M/T tipi lastiklerle kar üzerinde kullanım açısından karşılaştırılabiliyor. M/T tipi bazı lastiklerin kar ve buz gibi kış şartlarının oluştuğu zeminlerde de belli oranda ilerleyebilmesi sizi yanıltmasın. Kış şartlarında maksimum güvenli sürüş hedefliyorsanız hangi tip lastiği seçerseniz seçin muhakkak üzerinde; M+S etiketinin de olduğundan emin olmanız gerekmektedir.
Yorumlar